Tijdens deze fase (gemiddeld drie en maximaal vijf gesprekken) worden uw klachten geïnventariseerd. Ik breng in kaart hoe u op diverse gebieden functioneert (werk, thuis en relaties) en ik verzamel informatie over uw achtergrond. Aan de hand hiervan maak ik een behandelplan waarin we daarna samen vaststellen waar de therapie zich op zal richten. In deze fase wordt bepaald of behandeling bij mij passend is of dat dit elders dient plaats te vinden.
In enkele gevallen kan er ook AD(H)D onderzoek worden verricht.

Behandeling
Deze fase bestaat uit het uitvoeren van het behandelplan. De duur van de behandeling is afhankelijk van de problematiek en verschillend per individu. Het verloop van de therapie bespreek ik regelmatig met u en indien nodig zullen er (gedeeltelijk) aanpassingen worden gemaakt in het behandelplan. De mogelijkheden zijn inzichtgevende therapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing), IPT (Interpersoonlijke Psychotherapie) en schematherapie. Ik werk ook met technieken van affectfobie, EFT (Emotion Focused Therapy) en MBT (Mentalization Based Therapy). Dit doe ik vanuit een psychodynamische invalshoek. De behandelingen zijn evidence based d.w.z. dat ze zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. In overleg met u kunnen er partners en/of gezins-/familieleden worden uitgenodigd om mee te denken wat helpend is. Ik onderzoek dan samen met u/jullie wat u nodig heeft. Een behandelplan en steeds ervaren/stilstaan hoe het gaat is daardoor een wegwijzer voor uw herstel.
De afrondingsfase
In deze fase werken we naar een afronding toe en gaan we na of er nog doelstellingen zijn blijven liggen. We kijken ook samen hoe u met toekomstige tegenslagen kunt omgaan.
